Geschiedenis van de echte V-Bird

V-Bird was een Nederlandse low-fares luchtvaartmaatschappij met het Duitse Düsseldorf Weeze (vroeger genoemd Niederrhein) als basis. V-Bird's eerste commerciële vlucht was op 27 oktober 2003. De vloot bestond uit drie Airbus A320's, allemaal geleased van ILFC. Een tijdje werd er gebruik gemaakt van een vierde A320 (PH-BMC), deze was geleased van Dutchbird en maar werd in mei 2004 weer terug gegeven. De vliegtuigen waren uitgevoerd met leren stoelen en een extra grote beenruimte van 32 inch, dit betekende echter wel dat het maximale passagier-aantal werd teruggevoerd van 180 naar 162. De toestellen werden onderhouden door LTU, een voormalige charter maatschappij gestationeerd in Düsseldorf welke is overgenomen door Air Berlin in 2007.

V-Bird wilde goedkope tickets combineren met zoveel mogelijk comfort voor haar passagiers. Naast de luxe uitgevoerde cabine was het personeel erg vriendelijk, check-in was zo gedaan en het vliegschema was erg aantrekkelijk. V-Bird leverde een service zonder onzin door alleen naar hoofdluchthavens te vliegen. De bestemmingen waren Berlijn, Helsinki, Kopenhagen, Maastricht, Manchester, München, Nice, Palma de Mallorca, Rome, Las Palmas, Praag, Thessaloniki en Stockholm. Ook zakenreizigers hadden voordelen bij V-Bird. Als je negen keer zakelijk had gevlogen kreeg je de tiende vlucht gratis! Hun service bestond uit lage ticketprijzen zonder verrassingen. Alle getoonde prijzen waren inclusief belastingen en heffingen en varieerden tussen de 29 en maximaal 99 euro.

Alhoewel erg populair bij de passagiers, V-Bird maakte niet veel winst en raakte daardoor in financiële moeilijkheden. Onderhandelingen voor een fusie waren gaande met de ExelAviationGroup, geleid door ondernemer Erik de Vlieger. Op 8 oktober 2004 liepen deze onderhandelingen echter vast en alle vluchten werden gecanceld nadat het leasebedrijf haar A320s aan de ketting had gelegd. Op 14 oktober 2004 werd V-Bird failliet verklaard door de rechtbank van Maastricht. Het zou nog twee maanden duren voordat bekend werd dat er geen doorstart gemaakt zou worden. V-Bird was voorgoed verleden tijd met bijna 200 medewerkers zonder baan.

In januari 2005 kwam een verslag uit van de curator waarin stond dat V-Bird nooit winst had gemaakt. Zelfs voor de eerste vlucht was er al een achterstand van 830.000 euro. Twee maanden na de start was de schuld opgelopen tot 15 miljoen. Toen het doek was gevallen viel de totale schuld uit op 40 miljoen euro, waarvan 4,1 miljoen Duits belastinggeld.

Geschiedenis van de V-Bird VA Group

De V-Bird Virtual Airline (VBV) is begonnen in 2004 met de toestemming van de echte V-Bird. In eerste instantie was er sprake van een code-sharing relatie met de Dutchbird Virtual Airline. Het was deze relatie dat veel mensen aantrok die nogsteeds erg actief zijn binnen de VA, sommige zijn zelfs stafleden! In oktober van 2004 was er een CEO wisseling. Het was deze verandering in visie die VBV hielp te groeien tot wat het vandaag de dag is, een verschrikkelijk gezellige VA! Toen de echte V-Bird failliet ging in het einde van 2004 vroeg men zich af of het nog wel de moeite was om door te gaan met de VA. Er werd besloten dat er zo'n leuke groep was ontstaan dat het zonde zou zijn om dat te verspillen.

Binnen de VA wereld in Nederland zijn we redelijk bekend. De toewijding en het enthousiasme van onze gemeenschap is iets wat we koesteren en ons gemaakt heeft tot wat we nu zijn. Dat is ook hetgene wat ons heeft gedreven om uit te breiden en nieuwe mogelijkheden te ontwikkelen voor onze piloten en het zal VBV laten blijven groeien en evolueren. Door de jaren heen hebben we geexperimenteerd met nieuwe websites, nieuwe divisies, nieuwe software etc etc. Na veel vallen en opstaan zijn we in 2011 overgestapt naar phpVMS, een virtual airline administratiesysteem wat het mogelijk maakt om veel flight simulator software te integreren in één. We kozen voor dit systeem voor het gemak voor onze leden en de vele mogelijkheden die het systeem ons bood.

Alhoewel we begonnen zijn als één virtuele airline zijn we op dit moment uitgegroeid tot een virtuele airline groep. In september 2009 hebben we de Oekrainse AeroSvit Virtual Airline onder onze vleugels genomen om het een tweede leven te bieden. Op dat moment besloten we om een groep te vormen, de V-Bird Virtual Airline Group. Door de mogelijkheden die phpVMS ons bood en volgens het principe van gelijkenis besloten we om hetzelfde website ontwerp aan te houden als bij de V-Bird VA, alleen dan met het AeroSvit thema.

Terwijl onze gemeenschap groeide werden we steeds vaker gevraagd of we niet wat met oude vliegtuigen of maatschappijen konden doen. Hierdoor kwamen we in 2011 met het idee om de Virtual Classics Airlines op te richten. De Virtual Classics Airlines (VCA) is een soort subgroep bestaande uit meerdere luchtvaartmaatschappijen varierend van hele oude tot net failliet verklaarde. Opnieuw gebruiken we voor deze VA hetzelfde webdesign maar dan met een ander thema. In 2013 hebben we besloten om de AeroSvit Virtual Airline te laten gaan, dit vanwege het tegenvallende pilotenaantal terwijl het wel veel tijd en data in gebruik nam.

In 2021 wordt er een begin gemaakt met een nieuwe website waarbij de VCA geen aparte website meer heeft maar alles is geïntergreerd in 1 website. De verandering is nodig omdat het phpVMS sysyeem verouderd is en niet meer voldoet aan alle veiligheidsaspecten.

Door de jaren heen is de Virtual Airline veel veranderd. Vaak kwamen deze veranderingen door suggesties van onze leden zelf! Het is een geweldige gemeenschap dat VBV zal blijven drijven om zichzelf te verbeteren!

Dare To Be Different!